Stafetløb

author
1 minute, 54 seconds Read

Stafetløb, også kaldet stafetløb, er en banesport, der består af et bestemt antal etaper (normalt fire), hvor hver etape løbes af et andet medlem af et hold. Den løber, der afslutter en etape, skal normalt give stafetten videre til den næste løber, mens begge løber i et markeret bytteområde.

Opgave af stafetten

AP

Britannica Quiz
Turn Up the Heat
Hvad er den indre kant af en auto-racerbane kaldes? Hvor lang er ruten i Tour de France i kilometer? Uanset om du cykler, jogger eller kører bil, så skru op for varmen (i denne omgang), og se, om du kan betegnes som en encyklopædisk atlet.

I de fleste stafetløb tilbagelægger holdmedlemmerne lige store afstande: De olympiske konkurrencer for både mænd og kvinder er 400 meter (4 × 100 meter) og 1.600 meter (4 × 400 meter) stafetløb. Nogle ikke-olympiske stafetløb afvikles på distancer på 800 m, 3.200 m og 6.000 m. I de mindre hyppigt udførte medley-stafetter tilbagelægger atleterne imidlertid forskellige distancer i en foreskrevet rækkefølge – som i et sprintmedleyløb på 200, 200, 400, 800 meter eller et distancemedleyløb på 1.200, 400, 800, 1.600 meter.

Stafetløbsmetoden blev startet i USA omkring 1883. Den oprindelige metode gik ud på, at de mænd, der løb den anden fjerdedel af banen, hver især overtog et lille flag fra den første mand, når han ankom, inden de tog af sted på deres egen etape af løbet, hvorefter de på deres tur afleverede deres flag til de ventende næste løbere. Flagene blev imidlertid anset for at være besværlige, og i en periode var det tilstrækkeligt, at den afgående løber rørte eller blev rørt af sin forgænger.

Staven, en hul cylinder af træ eller plastik, blev indført i 1893. Den bæres af løberen og skal udskiftes mellem linjer, der er trukket vinkelret på banesiden 10 meter eller 11 yards på hver side af startlinjen for hver etape af stafetten. I sprintstafetter (400 og 800 meter) tillod en regelændring fra 1964, at den løber, der modtager stafetten, kunne starte sit løb 10 meter eller 11 yards før zonen, men han skulle tage stafetten inden for selve zonen.

Få et Britannica Premium-abonnement og få adgang til eksklusivt indhold. Abonner nu